Kangasniemeltä lähdimme Anssin tilausliikenteen autolla sunnuntai- aamuna klo 8.00 Kaiken kansan karjalaiseen päivään Juvalle otsikolla "Huomisen karjalaisuus": Juhla oli samalla Juvan Karjalaiset ry:n 75-vuotisjula.Osa matkalaisista oli sonnustautuneina kansallispukuihin. Kuva Ritva Venäläinen.Juvalla päivä alkoi kansallispukujen tuuletuskulkueella käsityöläisten talolta Hildurilta, johon mekin osallistuimme ja joka kulki ristisaatossa Juvan kirkkoon messuun.

Messun jälkeen ohjelmassa oli seppeleen lasku Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille. Tämän jälkeen Partalan kuninkaankartanossa saimme ruokailla ja kahvitella. Paikalla oli myös karjalainen tori tuotemyynteineen ja arpoineen

Partalan kuninkaankartanon Galleriassa sekä Juvan Karjalaisten museossa ja Juvan museossa oli mahdollisuus tutustua karjala-aiheisiin näyttelyihin; Autiot talot, hylätyt pihat sekä Kotirintamalla ja jatkosodassa.

Päivän juhlaohjelmassa oli runsas ja monipuolinen. Juhlapuhujana oli Karjalanliiton puheenjohtaja Outi Örn. Juvan kunnan ja seurakunnan edustajat toivat tervehdyksensä juhlaan. Juvan Karjalaseura oli tehnyt ison työn juhlien järjestelyissä. Juhlaan osallistujia oli noin 150 henkilöä.


Juhlapuheissa pohdittiin muun muassa, mitä on huomisen karjalaisuus? Huomisen karjalaisuus on meillä kaikilla sydämmessämme, joka ilmenee muun muassa kotiseudun kaipuuna. Meidän tehtävämme on tuoda esille karjalaista kulttuuria ja siihen liittyviä vaiettujakin asioita, jotta emme siirrä menneisyyden takkoja edelleen tuleville sukupolville.